Nationaldagen 2016

Måndagen den 6 juni firades Sveriges nationaldag. Kungafamiljen besökte Sofiero slott i Helsingborg och en medborgarskapsceremoni i Nacka, samt deltog vid det traditionsenliga firandet på Skansen och Kungl. Slottet.

Under nationaldagsfirandet på Skansen.

Under nationaldagsfirandet på Skansen. Foto: Maja Suslin/TT

Prins Carl Philip, Prinsessan Sofia och Prins Alexander hälsar alla välkomna in till en heldag på Kungl. Slottet.

Prins Carl Philip, Prinsessan Sofia och Prins Alexander hälsar alla välkomna in till en heldag på Kungl. Slottet. Foto: Kungahuset.se

Prinsparet öppnade portarna till Öppet slott

Nationaldagen inleddes med att Prins Carl Philip, Prinsessan Sofia och Prins Alexander öppnade dörrarna till Öppet slott. Fram till klockan 17.00 var det fri entré till Kungl. Slottet.

Prinsfamiljen på Inre borggården.

Prinsfamiljen på Inre borggården. Foto: Kungahuset.se

Portarna till slottet är öppna.

Portarna till slottet är öppna. Foto: Kungahuset.se

Hovstallets första bil inköptes 1899 av dåvarande kronprinsen Gustav V. Vid den tiden fanns ett hundratal hästar i stallet. Här Cadillac Fleetwood Seventy-Five Limousine från 1969.

Hovstallets första bil inköptes 1899 av dåvarande kronprinsen Gustav V. Vid den tiden fanns ett hundratal hästar i stallet. Här Cadillac Fleetwood Seventy-Five Limousine från 1969. Foto: Kungahuset.se

Prins Carl Philip vid högvaktsavlösningen på Yttre borggården vid Kungl. Slottet.

Prins Carl Philip vid högvaktsavlösningen på Yttre borggården vid Kungl. Slottet. Foto: Kungahuset.se

Kungaparet besökte Sofiero slott

Under Kungaparets besök invigdes Sofieros 150-årsjubileum. Dagen inleddes med en rundvandring i den 2 000 kvadratmeter stora jubileumsträdgården designad av trädgårdsarkitekten Mona Wembling.

Kungaparet vid Sofiero Slott utanför Helsingborg. I år är det 150 år sedan kronprins Oscar och Sophia av Nassau flyttade in i sommarslottet Sofiero.

Kungaparet vid Sofiero Slott utanför Helsingborg. I år är det 150 år sedan kronprins Oscar och Sophia av Nassau flyttade in i sommarslottet Sofiero. Foto Björn Lindgren/TT

Kungaparet vid Sofiero slott.

Sofiero slott. Foto: Björn Lindgren/TT

Därefter tog Kungaparet del av utställningen Kungligt konstnärskap. Där visades verk av Margrethe II, Oscar II, prins Eugen, kronprinsessan Margareta, Sigvard Bernadotte och Prins Carl Philip.

Kronprinsessan Margareta deltog aktivt i anläggandet av slottsparkens rabatter och gångar. Här har kronprinsessan fotograferat blomstergatan år 1912.

Kronprinsessan Margareta deltog aktivt i anläggandet av slottsparkens rabatter och gångar. Här har kronprinsessan fotograferat blomstergatan år 1912. Färgfotografi, autokrom, ur Bernadottebibliotekets arkiv.

Efter en ”picknickbankett à la Sofiero” tog jubileumsprogrammet vid. Konferencier var Johan Wester och medverkanden var bland andra Helsingborg Symfoniorkester under ledning av chefsdirigent Stefan Solyom och Konserthuskören under ledning av kormästare Mats Paulson.

Under nationaldagsfirandet vid Sofiero slott.

Under nationaldagsfirandet vid Sofiero slott. Foto: Stella Pictures

Kungen höll tal och sa:

I en internationaliserad värld finns också en risk för rotlöshet. Att vi som enskilda människor känner oss vilsna och otrygga. Att höra hemma: Den känslan är viktig. Jag önskar att fler ska få uppleva den här i Sverige.

Alla ska känna trygghet och gemenskap i vårt land. Oavsett var man är född, oavsett på vilken plats man bor. Det är detta som vi firar på vår nationaldag: Samhörigheten med Sverige och med varandra.

H.M. Konungen

I väntan på firandet vid Sofiero slott.

I väntan på firandet vid Sofiero slott. Foto: Björn Lindgren/TT

Sofiero slott år 1876. Sofiero byggdes i en våning med fem torn 1864–65 åt dåvarande prins Oscar och hans gemål Sofia. Slottet påbyggdes 1874–75 med en andra våning efter ritningar av Ernst Jacobsson. Slottet överläts 1905 till dåvarande prinsparet Gustaf Adolf och Margareta. År 1973 testamenterade Gustaf VI Adolf Sofiero till Helsingborgs stad.

Sofiero slott år 1876. Sofiero byggdes i en våning med fem torn 1864–65 åt dåvarande prins Oscar och hans gemål Sofia. Slottet påbyggdes 1874–75 med en andra våning efter ritningar av Ernst Jacobsson. Slottet överläts 1905 till dåvarande prinsparet Gustaf Adolf och Margareta. År 1973 testamenterade Gustaf VI Adolf Sofiero till Helsingborgs stad. Foto ur Bernadottebibliotekets arkiv.

Kronprinsessparet vid medborgar­skaps­ceremoni

Kronprinsessparet närvarade vid en medborgarskapsceremoni i Nacka stadshus. Nackas tradition med medborgarskapsceremoni för att välkomna de kommuninvånare som blivit svenska medborgare startade för 15 år sen.

Kronprinsessparet vid medborgarceremonin i Nacka stadshus.

Kronprinsessparet vid medborgarceremonin i Nacka stadshus. Foto: Christine Olsson/TT

Under ceremonin höll Kronprinsessan tal och sa:

I dag är en högtidlig dag. I dag välkomnar vi er som nya svenska medborgare. Men nationaldagen manar också till eftertanke hos alla svenskar. Gamla som nya.

Många människor har kommit till vårt land. I en tid av konflikt och nöd är Sverige en fredad plats. En trygg plats i en orolig värld. Det är en värdefull påminnelse om att uppskatta och att värna de värderingar som ligger till grund för Sveriges välgång.

H.K.H. Kronprinsessan

Kronprinsessan och Prins Daniel delar ut minnesbevis till de nya medborgarna vid Medborgarskapsceremonin i Nacka.

Kronprinsessan och Prins Daniel delar ut minnesbevis till de nya medborgarna vid Medborgarskapsceremonin i Nacka. Foto: Pelle T Nilsson/Stella Pictures

Nationaldagsfirande på Skansen

På kvällen åkte Kungafamiljen kortege från Kungl. Slottet till Skansen. På Solliden­scenen framträdde Malena Ernman, Maja Francis, Timo Räisinen, Conny Bloom, Ison & Fille, Elisa Lindström, Robin Bengtsson, Dregen, Andreas Kleerup, Liberation Gospel, barnkör från Lilla Akademien och Skansens Folkdanslag. För musiken stod Sebastian Robertssons orkester och Arméns musikkår under ledning av Mats Janhagen. Programledare var Pernilla Månsson Colt.

På väg till firandet på Skansen.

På väg till firandet på Skansen. Foto: Christine Olsson/TT

Längs kortegevägen på väg till Skansen.

Längs kortegevägen på väg till Skansen. Foto: Stella Pictures

Under nationaldagsfirandet på Skansen.

Under nationaldagsfirandet på Skansen. Foto: Maja Suslin/TT

Nationaldagsmottagning på Kungl. Slottet

Efter firandet på Skansen bjöd Kungaparet representanter för riksdag, regering, det offentliga Sverige och delar av den diplomatiska kåren på mottagning på Kungl. Slottet.

Nationaldagen avslutas med tapto på Logården.

Kungafamiljen vid mottagningen på Kungliga slottet.

Kungafamiljen vid mottagningen på Kungliga slottet. Foto: Pelle T Nilsson/Stella Pictures

Nationaldagen

Artur Hazelius, Skansens grundare, initierade 1893 att 6 juni skulle firas som en svensk nationaldag, men det skulle dröja mer än tjugo år innan firandet fick spridning i hela landet.

Grosshandlare Nils Ljunggren väckte 1915 idén till firandet av en flaggas dag. Året därpå högtidlighölls Svenska flaggans dag på Stadion i Stockholm och på över hundra andra orter i Sverige. På Stadion framfördes vid samma tillfälle för första gången ”Sveriges flagga” komponerad av Hugo Alfvén med text av K. G. Ossiannilsson.

År 1918 började traditionen med att Kungen delar ut fanor till föreningar och har sedan dess fortsatt med nästan obruten tradition. År 1949 deltog Carl XVI Gustaf för första gången i firandet på Stadion.

Firandet flyttades till Skansen 1963. Officiell nationaldag fick Svenska flaggans dag 1983, och från och med 2005 är 6 juni helgdag. Datum valdes då Gustav Vasa denna dag 1523 valdes till svensk kung av en riksdag i Strängnäs och att 1809 års regeringsform undertecknades detta datum.