Prins Carl Philip besökte ABB:s forsknings­­center

Måndagen den 12 december besökte prins Carl Philip, tillsammans med Kungl. Ingenjörs­vetenskaps­akademien (IVA), ABBs forskningscenter Corporate Research i Västerås.

Prins Carl Philip ställer in YuMis armar. YuMi är en tvåarmad industrirobot med styrning för montering av små komponenter.

Prins Carl Philip ställer in YuMis armar. YuMi är en tvåarmad industrirobot med styrning för montering av små komponenter. Foto: Jonas Bilberg

Prins Carl Philip genomför tillsammans med IVA en rad företagsbesök med särskilt fokus på företagens kreativa arbete. Tidigare i år har Prinsen besökt Ericsson och White Arkitekter.

Under dagen hos ABB:s forskningscenter i Västerås fick Prinsen träffa flera av företagets forskare. Camilla Kullborg, som forskar om industridesign, berättade om hur man har jobbat med formgivning av till exempel roboten YuMi.

Prinsen fick även se exempel på innovationer, som högspänd likströmsbrytare, och företagets nya tillväxthub SynerLeap. Syftet med SynerLeap är att skapa ett ekosystem där ABB kan göra det möjligt för små teknikföretag att växa och vidga sig på en global marknad inom tre områden: industriautomation, robotik och energi.

Under besöket fick Prinsen höra om ABBs forskning.

Under besöket fick Prinsen höra om ABBs forskning. Foto: Jonas Bilberg

ABB:s svenska forsknings­center

År 1916 grundades Centrallaboratoriet på ASEA i Västerås, föregångaren till dagens ABB Corporate Research.

Under hundra år har forskningscentret medverkat till utvecklingen av en rad innovationer, exempelvis världens första syntetiska diamanter på 1950-talet, den första elektriska industriroboten på 1970-talet samt en rad innovationer inom högspänd likström. Corporate Research arbetar i dag med flera viktiga projekt inom kraft- och automationsteknik som kan bidra till en mer hållbar värld.

Kungl. Ingenjörs­­vetenskaps­­akademien (IVA)

IVA bildades 1919, är Sveriges näst yngsta akademi och har ”... till uppgift att till nytta för samhället främja tekniska och ekonomiska vetenskaper och näringslivets utveckling”.

IVA har 1 300 valda svenska och utländska ledamöter. De är beslutsfattare, specialister och forskare från näringsliv, akademi och förvaltning. Kungen är IVAs högste beskyddare och deltar aktivt i IVAs verksamhet.